SCOPH (Standing Committee on Public Health) - Dohányzás, alkohol és drog elleni prevenció

 
 
 

Az IFMSA által elindított népegészségügyi programból a Debreceni Orvostanhallgatók Egyesülete is kiveszi a részét, hiszen több síkon is végzünk prevenciós munkát a lakosság egészségügyi helyzetének javítására.

Ezen belül a helyi Közegészségügyi Koordinátor feladata a függőségekkel kapcsolatos.

A témában indított „ ...az egészségnevelésről és a drogokról ” című kurzus minden év második szemeszterében biztosít lehetőséget a DEOEC minden hallgatójának arra, hogy addikcióval kapcsolatos tudását bővíthesse. Az előadásokat az egyetem jeles oktatói a rendőrséggel és civil szervezetek képviselőivel karöltve tartják.

Prevenciós óráinkkal évente több száz közép és általános iskolást ismertetünk meg a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a drogok használatában rejtőző veszélyekkel.

Az előadást tartók számára Egyesületünk a kurzus elvégzése miatt megfelelő elméleti hátteret biztosít. Előre elkészített prezentációs csomaggal (power point előadás, tesztek) látogatják meg az iskolákat.

Kapcsolatban állunk több országos szervezettel, akikkel együtt nagyobb szabású városi rendezvényeken is jelen vagyunk:

  • A Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálattal karöltve a legtöbb, Lovardában szervezett programon party-szervíz néven alacsony küszöbű ellátást végzünk.
  • Az Európai Bizottság által létrehozott EU-HELP dohányzás prevenciót segítve gyakran mérünk szén-monoxid szintet, és adunk felvilágosító választ az érdeklődők dohányzással kapcsolatos kérdéseire.
  • Az ÁNTSZ pedig a nagy kaliberű szűrőprogramokhoz veszi igénybe a segítségünket, mint például a Füstmentes Világnap.

Kattints ide a kreditkurzus részleteiért.