Spanyolország 1

 
 
 

 

Élménybeszámoló Spanyolországból

 

Szigorlati sebészet gyakorlatomat Papp Bence Gáborral együtt Észak-Spanyolország Cantabria tartományának fővárosában, Santanderben tölthettem. Ez egy jól bevált DOE-s hely, csak jókat hallottunk kiutazásunk előtt. Habár a város picit nehezebben megközelíthető, a különböző utazási lehetőségek miatt megtekintheted a frankfurti repteret, ami Európa legnagyobbika, vagy egy Bratwurst mit Brezel ebédet elfogyaszthatsz a müncheni várakozás alatt. Kezdésnek nem rossz J

A városról:

A város nagyjából Debrecen lakosságú, óceán parton fekszik, hatalmas kórházzal. Árban szinte itthoni árakkal, költségekkel kell számolni, élelmiszerre nem kell többet fizetni a hazaihoz képest. A déli gyümölcs kedvelőinek, mint mangó, ananász különösen ajánlottJ Az utazás a városon belül nem drága, buszra bérletet lehet váltani, viszont gyalogolva is max 1,5-2 órás távolságok vannak. Az emberek nagyon kedvesek, tipikus déli népség, ahol 11 után kezdődik az élet, legyen az este vagy délelőtt akár J

Az éghajlat óceáni, érdemes hideg, esős és meleg, napos időre is gondosan felkészülni.

A szállásról:

Mi öten voltunk magyarok egy szálláson, egy lakást kaptunk meg egy hónapra. Nagyon kikötötték, hogy semmi zajt nem csinálhatunk. Hátrány volt, hogy wifi nem volt a lakásban, (csak ha oda fújta a szél, azzal is csak a facebook jött be.) de erre is van megoldás a spanyoloktól, szóval kárunk nem lett a wifi nélküliségből. (amúgy egyik szálláson sem volt wifi). A lakás egyébként jól felszerelt volt, kicsit lelakott, de összességében el lehetett lenni ott egy hónapot. Nagy előnye volt, hogy a kórházhoz kb.10 percre van gyalog, így buszozni sem kellett.

A gyakorlat:

A gyakorlat annyiról szól, amennyit te beleteszel. Angolul kevés orvos tud, keveset is beszélnek hozzád, de kedvesek és nem szigorúak. A sebészet gyakorlat alatt naponta nézhetsz DaVinci műtétet, de invazívabb beavatkozásra nincs nagyon mód. A kórházban mindenki nagyon segítőkész és kedves, függetlenül attól, hogy érted-e amit mondanak, vagy nem.

Az ellátás:

Minden hétköznap fél2-kor nyílik a kórház menzája, ahol több étel közül is választhatsz. Az ebéd tartalmaz 1 bagettet, 2 előételt (leves, saláta, vagy egyéb meleg főtt étel), 1 főételt (saláta/krumpli+választott hús (tengeri finomságok, helyi furcsaságok, otthoni, megszokott csirke, marha stb)), 1 desszertet (joghurt, puding, csokimousse..) 1 innivalót és 1 kávét. Szóval látható, hogy az ebéd több, mint elég. Ízre jó, választékra elfogadható, mennyiségre kiváló. Azt még jó tudni, hogy a helyiek krumplit esznek krumplival, nagyon szeretik..

A programok.

A social programok spanyolosak. Kicsit szervezetlenek, kicsit variálnak, terveznek, de nem mindent valósítanak meg. Lényeg, hogy idegeskedni sose kell, majd lesz úgyis valami.  Ha ők nem izgulnak, te se tegyed. Szóval, azért érdemes, ha van az eszedben egy két B és C terv, ha esetleg épp elmarad egy-egy program. Lehetőséged van szörfözni, kirándulni, hajókázni, városokat nézni, este 8-kor még a strandon barnulni, 10-kor naplementét nézni, estékként tapas bárokban nagyon finomakat enni és jó borokat inni. Bikaviadalt mindenképp ajánljuk, szuper élmény volt:)

3 contact personból eggyel abszolút nem találkoztunk, egy nem igazán foglalkozott velünk, amit csinált, azt se jól. Harmadik dicséretesen próbálkozott, ő szervezett, segített, aranyos volt. A társaság szuper volt, kb. 20-an voltunk incomingosok, mindenki kedves volt és nyitott. Program nélkül nem tudsz maradni, könnyen lehet találni valami szórakoztatót, unatkozni nem lehet.

Észak-Spanyolország városai közül mindenképp Santandert ajánljuk a kórház, az ellátás és a város miatt is. Élménynek szuper, gyakorlatnak érdekes és látványos, pihenésnek és szórakozásnak tökéletes, tanulásra alkalmas, halvány árnyékot vet csak a nyári pihenésre, de kibírható. Nyelvtanulásnak hasznos, az angolt mindig jó gyakorolni, a spanyol szavak meg csak úgy ragadnak rád:)

Hajrá, mindenképp megéri, egyetemi évek alatt kihagyhatatlan egy ehhez hasonló utazás:)

 

Pálffy Veronika és Papp Bence Gábor engedélyezi, hogy a Debreceni Orvostanhallgatók Egyesülete (DOE) a facebookos csoportján, ill. a DOE honlapon publikusan is megossza az élménybeszámolót és a fényképeket.