Spanyolország 3

 
 
 

 

Szigorlati sebészet gyakorlatomat Pálffy Veronikával együtt Észak-Spanyolország Cantabria tartományának fővárosában, Santanderben tölthettem. Ez egy jól bevált DOE-s hely, csak jókat hallottunk kiutazásunk előtt. Repülővel utaztunk Budapestről 1 németországi átszállással Bilbaoba, Baszkföld fővárosába, majd innen még egy másfél órás, de szuper kényelmes buszozással jutottunk el a városunkba. A tavalyiaktól tudtuk, hogy ez sokkal kényelmesebb, mint Madridból eljutni északra.

A város nagyjából Debrecen lakosságú, óceáni éghajlatú, tengerparti település hatalmas kórházzal. Árban szinte itthoni árakkal, költségekkel kell számolni, élelmiszerre nem kell többet fizetni a hazaihoz képest. Nagyon sok különleges tengeri herkentyűt lehet enni, mivel a környék profilja az óceán halászása, így tele vannak friss áruval, amihez hasonló ízvilágot itthon sosem tudnánk enni. Az utazás a városon belül nem drága, buszra bérletet lehet váltani, viszont gyalogolva is max 1,5-2 órás távolságok vannak. Az emberek nagyon kedvesek, temperamentumosak, segítőkészek és imádnak beszélni. Érdemes hideg, esős és meleg, napos időre is gondosan felkészülni, ami a ruhát illeti.

Mi öten voltunk magyarok egy szálláson, egy lakást kaptunk meg egy hónapra. Nagyon kikötötték, hogy semmi zajt nem csinálhatunk. Hátrány volt, hogy wifi nem volt a lakásban, de erre is van megoldás, kinti SIM kártyát kell venni, ami nagyjából 5000Ft-nak megfelelő euróba kerül és 3 Giga mobilnetet adnak érte. A lakás egyébként jól felszerelt volt, kicsit lelakott, de összességében el lehetett lenni ott egy hónapot. Nagy előnye volt, hogy a kórházhoz nagyjából 10 percre van gyalog, így buszozni sem kellett.

A gyakorlatot elég lazán veszik, akkor foglalkoznak veled, ha látják, hogy nagyon szeretnél hasznos lenni. Angolul kevés orvos tud, keveset is beszélnek hozzád, de kedvesek és nem szigorúak. A sebészet gyakorlat alatt naponta nézhetsz DaVinci műtétet, de invazívabb beavatkozásra nincs nagyon mód. A kórházban mindenki nagyon segítőkész és kedves, függetlenül attól, hogy érted-e amit mondanak, vagy nem.

Minden hétköznap fél2-kor nyílik a kórház menzája, ahol több étel közül is választhatsz. Az ebéd tartalmaz 1 bagettet, 2 előételt (leves, saláta, vagy egyéb meleg főtt étel), 1 főételt (saláta/krumpli+választott hús (tengeri finomságok, helyi furcsaságok, otthoni, megszokott csirke, marha stb)), 1 desszertet (joghurt, puding, csokimousse..) 1 innivalót és 1 kávét. Szóval látható, hogy az ebéd több, mint elég. Ízre jó, választékra elfogadható, mennyiségre kiváló. Azt még jó tudni, hogy a helyiek krumplit esznek krumplival, nagyon szeretik.. A bilbaói cserediákoktól a közös programon megtudtuk, hogy ők nem kaptak ebédet soha, csak a megérkezésük elején vásároltak be nekik nagyjából 1 hétre elegendő alap élelmiszert, mint liszt, tojás, cukor és maguknak kellett otthon főzőcskézni, amíg tartott az alapanyag, utána csak hideg élelmen, szendvicseken éltek, mert étteremben ebédelni azért drága, főleg abban a városban.

A social programok spanyolosak. Kicsit szervezetlenek, kicsit variálnak, terveznek, de nem mindent valósítanak meg. Lényeg, hogy idegeskedni sosem kell, majd lesz úgyis valami.  Ha ők nem izgulnak, te se tegyed. Szóval, azért érdemes, ha van az eszedben egy két B és C terv, ha esetleg épp elmarad egy-egy program. Lehetőséged van szörfözni,hegyet mászni, más városokba kirándulni, hajókázni, este 8-kor még a strandon barnulni, 10-kor naplementét nézni, esténként tapas bárokban nagyon finomakat enni és jó borokat inni. Bikaviadalt mindenképp ajánljuk, szuper élmény volt:)

3 contact personból eggyel abszolút nem találkoztunk, egy nem igazán foglalkozott velünk, amit csinált, azt se jól. Harmadik dicséretesen próbálkozott, ő szervezett, segített, aranyos volt. A társaság szuper volt, kb. 20-an voltunk incomingosok, mindenki kedves volt és nyitott. Program nélkül nem tudsz maradni, könnyen lehet találni valami szórakoztatót, unatkozni nem lehet.

Észak-Spanyolország városai közül mindenképp Santandert ajánljuk a kórház, az ellátás és a város miatt is. Élménynek szuper, gyakorlatnak érdekes és látványos, pihenésnek és szórakozásnak tökéletes, tanulásra alkalmas, halvány árnyékot vet csak a nyári pihenésre, de kibírható. Nyelvtanulásnak hasznos, az angolt mindig jó gyakorolni, a spanyol szavak meg csak úgy ragadnak rád:)

Nagyon szimpatikus volt az egész csapat, remélem az új spanyol barátainkhoz ki fogok tudni jövő nyáron Valenciába jutni. Azóta is ápolom a többiekkel a kapcsolatot.

Összességében csak ajánlani tudom ezt a várost és az országot, nagyon jó választás volt :)

 

Papp Bence Gábor engedélyezi, hogy a Debreceni Orvostanhallgatók Egyesülete (DOE) a facebookos csoportján, ill. a DOE honlapon publikusan is megossza az élménybeszámolót és a fényképeket.