Spanyolország 4

 
 
 

 

Cseregyakorlati beszámoló – Palermo

 

Ötöd évén elhatároztam, hogy miután annyi minden jót hallottam a DOE-s külföldi gyakorlatokról, muszáj nekem is kipróbálnom legalább egyszer az egyetem alatt. Mikor máskor lett volna alkalmasabb az időpont erre, mint az utolsó évben.
Egy rövid, de annál szorgosabb pontgyűjtési időszak után elérkezett a helyelosztó, ahol Olaszországra esett a választásom. A legcsodálatosabb ország ahol eddig jártam, így nagyon örültem neki. Mivel a gyakorlat letöltésének időpontja augusztusra volt korlátozva, igyekeztem tengerparti várost választani, az országnak olyan részén, ahonnan több környékbeli turisztikai pont könnyen elérhető. Így esett a döntés Szicíliára, azon belül pedig Palermora.

A szervezők rendkívül segítőkészek voltak, a contact person pedig felvette a kapcsolatot velem még kiutazás előtt és készségesen próbált minden esetlegesen felmerülő problémára megoldást találni. Továbbá gondoskodtak arról, hogy érkezéskor mindenkit (ez kb. 85 embert jelentett a világ minden pontjáról) személyesen fogadjanak és kísérjenek a San Saverio Pensionatoba, ahol egy, illetve két ágyas szobákban lettünk elhelyezve. A szállás szegényes, hűtő nem található az épületben, illetve a konyhát sem lehet használni. Viszont a reggeli-vacsora egy kis főzőlappal könnyedén megoldható (ha én be tudtam szuszakolni a bőröndbe, akkor másnak is menni fog és baromi hasznos dolog, főleg mikor a reggeli kávé fő rajta.. J ), hétköznapokon pedig napi egyszeri étkezés biztosított, mely általában egy levest, választható főételt, köretet, salátát, üdítőt és gyümölcsöt tartalmazott. A szállásnak a legnagyobb pozitívuma az elhelyezkedése volt: gyalog a kórháztól kb. 10 percre, a piactól (zöldség-gyümölcs-tésztafélék-tengeri herkentyűk-takarítószerek-ruhák, cipők sokaságával) kb. 5 percre, a vasárnap is nyitva tartó Lidltől pedig kb. 15 percre helyezkedett el.

A social programok utazásokat és csapatépítő bulikat foglaltak magukban, heti 3-4 alkalommal. Ezek során a sziget közeli nevezetességeit fedeztük fel és persze gyakran látogatott hely volt a strand is. J Ezen felül bepillantást nyertünk a szicíliai street food világába (a cannolit és az arancinit vétek kihagyni), a mafia történetébe, illetve a nemzeti ünnepi (Ferragosto) hangulatba is, de nem lövöm le az összes meglepetést.
Persze mint minden csoportos utazásnál, itt is adódtak nehézségek, rendszeresen kellett várni egy-egy találkozókor, de rövid idő után rájön mindenki, mit is jelent a sicilian time és hogy is kell ezzel kalkulálni. Az esti szórakozás általában mindig más tematikájú volt, nekem a Sambuca party volt a kedvencem, de a national night is rendkívül jól sikerült.

A gyakorlatról nem tudok sok jót mondani, de szerintem nem titok, hogy ennek az egy hónapnak nem ez volt a lényege. Általános belgyógyászaton töltöttem négy hetet és még ha nagyon akartam volna sem tudtam volna sok új ismeretre szert tenni, mivel két orvos beszélt angolul és talán ketten kitettek egyet.. A kórházban a munkatempó fájóan lassú és kényelmes. Viszont az, hogy 70-80 év alatti beteggel nem nagyon találkoztam, elgondolkodtató..

Személy szerint én nagyon örülök, hogy Palermora esett a választásom. Rengeteg új embert ismerhettem meg, kultúrájukkal, szokásaikkal együtt. Szicília gyönyörű és egyben teljesen más mint Olaszország többi része. Az emberek sokkal közvetlenebbek, szokásaik és életstílusuk is távolabb áll a mi megszokott európai világunktól. Azoknak az embereknek ajánlanám, akik szeretik a nagy társaságot, nyitottak új dolgok felé és a néhol nomád életmód sem rettenti el őket. :D Nekem ez az egy hónap egy életre szóló élmény volt és egyedül azt bánom, hogy nem kezdtem el utazgatni hamarabb. J „Don’t wait for the perfect moment. Take the moment and make it perfect!”